SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/‘Met ODC van projectie naar zelfinzicht’ Interview Projectiemechanisme Coaching in de praktijk Psychologie van Jung

‘Met ODC van projectie naar zelfinzicht’

Interview met Marlou Elsen

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Het Odin Development Compass (ODC) is een instrument dat zelfstandig coach Marlou Elsen graag gebruikt bij individuele coachtrajecten. Het levert volgens haar veel voordelen op voor zowel coachee als opdrachtgever, alsook voor de coach. Dat maakte ons nieuwsgierig!

‘We projecteren allemaal. Inzicht in je projecties leidt tot zelfinzicht.’

Marlou coacht sinds 1993 organisaties, teams en individuen. SchoolvoorCoaching heeft zij van dichtbij meegemaakt toen het nog in de kinderschoenen stond. Als franchisenemer hoorde ze destijds bij het ‘kleine cluppie’ dat ondertussen is uitgegroeid tot een welvarende organisatie.

Marlou heeft het coachvak door de jaren heen een enorme ontwikkeling zien doormaken.

‘Toen ik net begon als coach, eind jaren ’80, werd mij regelmatig gevraagd wat ik met voetbal had. Er stond toch ‘coach’ op mijn visitekaartje? Nu heeft bijna iedereen wel een coach, of is er zelf een.’

Wat is het ODC?

‘Het Odin Development Compass is een van de instrumenten in mijn rugzak als coach waar ik enthousiast over ben. Het is gebaseerd op de uitgangspunten van Jung. Het ODC maakt snel en soepel inzichtelijk waar je natuurlijke kwaliteiten, je potentieel en ook je schaduwkanten liggen. Deze informatie kan mensen verder helpen in hun (professionele) ontwikkeling.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je natuurlijke kwaliteiten, en het nog te ontwikkelen potentieel, maar minstens even belangrijk zijn je schaduwkanten – de kanten van jezelf die je probeert te verbergen, nooit hebt ontmoet of weer ‘vergeten’ bent.Bijvoorbeeld pijn die je hebt ervaren als kind, waar je op dat moment niets mee kon. Dit projecteer je nu in je dagelijkse leven onbewust naar buiten – het moet toch ergens naartoe.

‘Het ODC is de ideale manier om snel de pijnpunten bloot te leggen en gericht te werken aan een prettiger en succesvoller leven.’

Een voorbeeld: je ziet jouw leidinggevende als een vervelende man en dit levert je veel stress op. Als je in coaching op onderzoek uit gaat, kun je je gaan afvragen wat maakt dat die man zo vervelend is voor jou. Je schijnt licht op zaken die tot op heden in de schaduw hebben geleefd en dan blijkt dat dit gevoel meer over jou zegt dan over die (vervelende) man. Hij haalt namelijk iets in jou naar boven wat je niet wilt of kunt zien. Wanneer je dit eenmaal door hebt, kun je jouw schaduw gaan herkennen en het effect hiervan op je levensopvatting en de keuzes die je maakt.

Natuurlijk kun je ook op andere manieren tot deze conclusie komen, bijvoorbeeld door het voeren van gesprekken, maar nu ligt het meteen op tafel. En juist dát maakt dit instrument zo sterk: je kunt direct naar de kern.

Het ODC laat ook een eventuele onbalans zien tussen bezieling en vorm. Bezieling is iets wat vaak over het hoofd gezien wordt, maar het is essentieel om voldoening te halen uit je werk.

Daarnaast kan er een onbalans zijn tussen aanpassing en actie. Veel mensen passen zich te veel aan, of zitten zelf te veel aan het stuur. In beide gevallen levert dit stress en spanning op bij jezelf en je directe omgeving.

Wat houdt de test in?

Tijdens de test krijg je twee dingen te zien: beelden en competenties.

De beelden resoneren met de archetypes van Jung. Ze komen zo snel langs dat je hoofd zich er niet of nauwelijks mee kan bemoeien - je kiest met name vanuit je onbewuste.

Ook krijg je een lijst met competenties te zien waar je keuzes uit maakt. De combinatie van de gekozen archetypes en competenties vormen samen de uitslag. Je krijgt er een rapport en duidingsgesprek bij, en als je wilt een langer coachtraject.

‘Het grote verschil tussen het invullen van het ODC en de bekende vragenlijsten: je bent in een kwartiertje klaar.’

Wat zijn de voordelen voor jou als coach?

Als coach is voor mij het grootste voordeel van het ODC dat ik mezelf ook telkens onder de loep blijf nemen. Ook ik heb natuurlijk projecties en blinde vlekken en zo’n gereedschap is dan ook voor mij erg verfrissend.

Het tweede voordeel van het ODC voor mij als coach is dat mensen het zelf invullen en dat er iets voor mijn neus ligt aan de hand waarvan ik gericht vragen kan stellen. Ik ben en blijf ook maar een mens, en dus subjectief. Het is daarom fijn gesteund te worden door zo’n gedegen en gevalideerd instrument.

Omdat je met het ODC zo snel tot de kern komt, kun je meteen wat dieper gaan. Als een coachee daarvoor openstaat, kun je dus snel en gericht het proces in duiken. Direct aan de slag met ontdekken waar je energie van krijgt en wat je belemmert. Zo krijg jede sleutel in handen tot meer voldoening en succes in je werk en je leven. Dat wil toch iedereen?’

 

Meer informatie over Marlou Elsen en haar werkwijze kun je vinden op: www.marlou-elsen.nl

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Dagleergang Coaching voor Professionals
Losse dagen
Dagleergang Coaching voor Professionals

Hét fundament voor jouw vakmanschap als coach | Dagvariant

  • Start: 15 september 2023
  • 17 dagen (38 dagdelen)
  • 12 deelnemer(s)
  • 7270,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Impact Maken vanuit je Essentie
Workshop Impact Maken vanuit je Essentie

Weten wat jou wezenlijk te doen staat met Theory U

  • Start: 02 oktober 2023
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-