Teamcoachtechnieken
4 sterren - gebaseerd op 18 reacties
Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord

Teamcoachtechnieken

Loslaten door het eigenaarschap te versterken

Opleidingsinformatie

 • 8 aaneengesloten dagdelen
 • € 1.807,00 (excl. btw, incl. verblijfkosten en studiemateriaal)
 • 12 deelnemers


Kost het trainen, managen of begeleiden van teams meer energie dan je zou willen? Hoe laat je teamleden onderling afspraken maken over de samenwerking, en ze vervolgens ook nakomen? 

Tijdens de training Teamcoachtechnieken leer je teams effectiever communiceren en verantwoordelijkheid nemen voor de sfeer en resultaten. De training geeft je inzicht in de effecten van jouw (coach)stijl op het team. Zo bereik je met minder moeite meer resultaat.

BTW-vrij aan deze opleiding deelnemen? Lees hier over de mogelijkheden.

Trainingskosten: €1.360,00
Verblijfskosten:  €447,00
'Heel veel oefenen in allerlei praktijksituaties; iedere rol in de oefensituatie levert weer wat op.'
Gerda Cuperus - Coach

Je leert patronen in teams herkennen en benoemen en teamcoachtechnieken toepassen. Daarmee motiveer je teams om verantwoordelijkheid te nemen voor het gezamenlijke resultaat, de onderlinge communicatie en samenwerking. Maar je leert in deze training ook veel over jezelf. In de rol van teamlid ervaar je samen met de andere deelnemers hoe het is om gecoacht te worden. Door regelmatig feedback te geven en te ontvangen krijg je inzicht in je eigen coachstijl én die van anderen. Je raakt bekend met het systeemdenken, en de randvoorwaarden en succesfactoren voor het inrichten van een team-ontwikkeltraject.


Doelgroep

Je bent intern of extern adviseur, manager, trainer, coach, projectleider, stafmedewerker of hebt een vergelijkbare rol als professional. Je werkt veel met groepen en teams en wilt daarbij teamcoachtechnieken toepassen. Je wilt meer leren over jezelf en jouw interactie met groepen. Je werk- en denkvermogen zijn op hbo- of w.o.-niveau.

Schoolleiders primair onderwijs

De ‘Training Teamcoachtechnieken’ is opgenomen als bron voor informeel leren bij het professionaliseringsthema ‘Persoonlijk Leiderschap’ en bij het professionaliseringsthema ‘Leidinggeven aan verandering’ van het Schoolleidersregister PO. Dit houdt in dat de ‘Training Teamcoachtechnieken’ (gedeeltelijk) aansluit bij de genoemde thema’s en onderdeel kan uitmaken van uw ontwikkeling op dit thema via informeel leren.  

Mensen die de training Teamcoachtechnieken hebben afgerond schrijven onder andere:

"Zelf ben ik me veel bewuster wat mijn rol is en kan zijn. Ik herken in de praktijk af en toe de valkuilen en ben me er bewust van. Ook zie ik wat de rol is van het team. Ik merk dat ik nu al in de praktijk dingen toepas om de verantwoordelijkheid van het team te laten zijn en niet altijd alles oplos. Dit deed ik voor de training wel." en "Ik probeer meer zaken los te laten, in werk en privé. Ik laat meer over aan de ander en aan een team. Maak het daar ook verantwoordelijk voor."

De training beoogt het volgende:

 • Je hebt ervaring opgedaan in het coachen van teams.
 • Je kunt het team zelf eigenaarschap laten nemen voor het bereiken van een doel.
 • Je coacht op effectieve communicatie over resultaten, procedures en inhoud.
 • Je coacht op verbetering van de samenwerking: geven en ontvangen van feedback, besluitvaardigheid en onderhandelen.
 • Je hebt inzicht in teamontwikkeling en de bijbehorende dynamiek.
 • Je kent de randvoorwaarden van en succesfactoren voor teamcoaching.
 • Je kent de verschillende teamontwikkelfasen: je weet wanneer een managers- of coachpet noodzakelijk is en op welke teamcompetentie je moet coachen.
 • Je hebt zicht op je eigen stijl en valkuilen als teamlid en als teamcoach. 

 Na afloop van de training ontvang je een certificaat van SchoolvoorCoaching.

In de driedaagse training Teamcoachtechnieken leer je de basis voor het coachen van teams. Samen met de andere deelnemers breng je de principes van het systeemdenken in de praktijk. Ook als deelnemers vorm je een team. Zo ervaar je een parallel proces van teamontwikkeling en ondervind je zelf hoe het is om gecoacht te worden. Daardoor kun je je beter inleven en voorspellen wat de effecten zijn van jouw interventies bij anderen.

Na korte theoretische inleidingen ga je veel oefenen. Daarbij gelden de leerdoelen, praktijksituaties en organisatiecontext van de deelnemers steeds als uitgangspunt. Je reflecteert geregeld samen met de anderen op je leerproces en de resultaten daarvan.

Als voorbereiding op de training vul je een leerdoelformulier in. Dit wordt je ongeveer twee weken voor de start per e-mail opgestuurd. Op dit formulier breng je in kaart welke ervaring je al met coachende gespreksvoering hebt opgedaan en waar je tijdens deze training aan wilt gaan werken. Verder zijn er geen huiswerkopdrachten.

Tijdens de training wordt volop gebruik gemaakt van het leerproces in de groep. Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat de groep qua samenstelling zoveel mogelijk dezelfde blijft. Vrijstelling voor bepaalde programma-onderdelen is daarom niet mogelijk.

De training bestaat uit een blok van drie aaneengesloten dagen met tweemaal een avondprogramma. In totaal omvat de training acht dagdelen. Tijdens het programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • De basisprincipes van systeemdenken.
 • Het hanteren van de visie, missie en teamdoelstellingen als kader voor teamontwikkeling.
 • De ontwikkelingsfasen van teams.
 • Teamcoachtechnieken voor het ontwikkelen van:
  - resultaatverantwoordelijkheid van het team;
  - afspraken van het team op werkinhoud, procedures en proces;
  - procesvaardigheden van het team zoals feedback geven en ontvangen,
  - onderhandelen en besluitvorming.
 • Je oefent en leert omgaan met lastige teamsituaties;
 • Feedback op jouw stijl als teamcoach.

Beschikbaarheid & Locaties

Start: november 2018
van 14-11-2018 t/m 16-11-2018
Klik hier voor de data en locaties
Aanmelden >>