SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Hoe werkt het STAP-budget?

Goed nieuws! De opleidingen van SchoolvoorCoaching komen vanaf 1 juni 2023 in aanmerking voor het STAP-budget. Hiermee kun je met extra financiële steun van maar liefst €1.000 jezelf verder ontwikkelen op het gebied coaching.

Wat is het STAP-budget ook alweer?

Het STAP-budget. Je hebt er waarschijnlijk al veel over gehoord, maar we leggen nog even uit wat het ook alweer is. 

Sinds 1 januari 2022 zijn studie- of scholingskosten niet meer aftrekbaar voor de aangifte inkomstenbelasting (behalve als je ondernemer bent). Daarvoor in de plaats is het STAP-budget gekomen. De reden van deze wijziging is dat de overheid voor meer mensen een voordeel wil bieden om te investeren in hun ontwikkeling. Per jaar kan iedereen een vergoeding van €1.000 krijgen voor een opleiding, training of coachingstraject. Een voordeel is dat je het bedrag niet eerst hoeft voor te schieten. Zie verderop in dit artikel ‘Hoe werkt het STAP-budget?’


Zo werkt het: in vijf stappen naar je STAP-budget

 

Stap 1:  Je meldt je aan voor een training of leergang

Je kiest een training of leergang en klikt op ‘nu inschrijven’. Geef in het opmerkingenveld aan dat je gebruik wil maken van het STAP-budget.

Stap 2:  Je ontvangt een STAP-aanmeldbewijs

Ruim voor de aanvraagronde ontvang je van ons een STAP-aanmeldbewijs. Dit is een pdf die je per e-mail ontvangt. Deze heb je nodig om het budget aan te vragen.

Stap 3:  Vraag je STAP-budget aan

Elke twee maanden kun je via het STAP-portaal jouw vergoeding aanvragen. De eerstvolgende aanvraagronde die bij ons van toepassing is, is op maandag 1 mei om 10.00 uur.

TIP: zorg dat je bij het openen van de aanvraagronde klaar zit met je aanmeldbewijs en DigiD. Bij eerdere rondes was het budget namelijk binnen 3 uur op.


Stap 4: 
Goedkeuring aanvraag

Is jouw aanvraag goedgekeurd?
Leuk, gefeliciteerd! Dan kun je je verheugen op je aanstaande opleiding! Je krijgt van ons een mail waarop je de goedkeuring kunt bevestigen. Je ontvangt van ons ook nog een mail met praktische informatie over de opleiding.

Is jouw aanvraag afgekeurd of is het budget niet beschikbaar?
Dat is jammer. Je kunt nu een paar dingen doen:

 • In principe gaan we alsnog uit van je deelname aan de training of leergang, maar dan zonder het STAP-budget.
 • In overleg kunnen we jouw inschrijving voor de training of leergang verplaatsen naar een later startmoment, zodat je bij de volgende aanvraagronde opnieuw het budget kunt aanvragen.

Stap 5:   Verwerking €1.000

Is jouw aanvraag goedgekeurd, dan factureren wij de kosten voor de training min die €1.000. Zijn de kosten voor de training lager dan €1.000, dan ontvang je van ons een factuur van €0.

Voorwaarde voor het STAP-budget is wel dat je de training met succes afrondt. Wanneer dat lukt, factureren wij het STAP-budget rechtstreeks bij het UWV. Jij hoeft hier niets voor te doen. Lukt het niet, om wat voor reden dan ook, de training af te ronden, dan zijn wij helaas genoodzaakt de €1.000 alsnog in rekening te brengen.


Kom ik in aanmerking voor STAP?

Elke twee maanden kun je het STAP-budget aanvragen. Je kunt je voor iedere training aanmelden. De enige voorwaarde is dat jouw training minimaal 4 weken na aanmelding start en maximaal 3 maanden na sluiting van de aanvraagronde. Voor de ronde van 1 mei betekent dat dat de opleiding moet starten tussen 29 mei en 2 oktober 2023.


Aanvraagperiodes (onder voorbehoud van wijzigingen)

 • 3 juli t/m 3 september 2023
  (training moet starten tussen 31 juli en 3 december 2023)

 • 4 september t/m 31 oktober 2023
  (training moet starten tussen 2 oktober en 31 januari 2024)

 • 1 november t/m 31 december 2023
  (training moet starten tussen 29 november en 31 maart 2024)

Daarnaast stelt de overheid als voorwaarde dat je tussen de 18 en 67 jaar bent en in de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad.


Welke opleidingen bij SchoolvoorCoaching kan ik volgen met STAP?

Al onze trainingen en leergangen komen in aanmerking voor het STAP-budget. Op dit moment geldt dit nog niet voor onze eendaagse workshops.

Toch nog vragen over het STAP-budget? Neem dan even contact met ons op.

-

SchoolvoorCoaching is geaccrediteerd door de NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding).