Home/Opleidingen/Workshop Systemische structuuropstellingen Verdiepingsworkshops

Workshop Systemische structuuropstellingen

Maak kennis met een onontdekte bron van oplossingen

 • 2 dagdelen (09.30 tot 17.00)
 • 10 deelnemers
 • Start: 02 december 2020
 • 297,-excl. btw

Dagelijks lopen we tegen allerlei vraagstukken en dilemma’s aan – sommige kunnen we oplossen en andere blijven zich herhalen. Vind jij het ook de hoogste tijd om te ontdekken welke handvatten je nog meer kunt inzetten bij het oplossen van jouw en andermans problemen? In deze workshop gaan we experimenteren met systemische structuuropstellingen om jouw eigen wijsheid en ervaring met oplossen te vergroten.

Systemische structuuropstellingen (SySt®) zijn een bron van oplossingen. Deze manier van werken is in het buitenland al vrij bekend, maar hier in Nederland gek genoeg nog nauwelijks ontdekt. Het bijzondere aan systemische structuuropstellingen is dat het uitsluitend gebruikmaakt van wat er zichtbaar is: een ademhaling, een schouderbeweging, een kijkrichting etc. Door deze informatie waar te nemen in je lichaam, kun je het gebruiken om direct naar een oplossing toe te werken. Hiermee is het fundamenteel anders dan klassieke opstellingen, die zich alleen richten op het onderzoek.

Tijdens deze workshop leer je hoe je zelf de basis van systemische structuuropstellingen kunt inzetten in je werk (en dagelijks leven) om toegang te krijgen tot nieuwe oplossingen.

BTW-vrij aan deze opleiding deelnemen? Lees hier over de mogelijkheden.

 • Maak kennis met de oplossingsgerichte hulpmiddelen uit de SySt®-methode
 • Oefen met het in beeld brengen van kleine situaties rondom onbegrip, onduidelijkheid en conflict
 • Leer hoe je taal als een gerichte interventie kunt gebruiken
 • Onderscheid waarnemingen in je eigen lichaam em gebruik deze om tot oplossingen te komen
Doelgroep

Jouw vak is die van coach, adviseur, leidinggevende, ondernemer of manager. Je interesse ligt bij mensen, hoe zij communiceren en vooral: het vinden van oplossingen voor dagelijkse problemen. 

Werkwijze & Programma

Tijdens deze workshop begeleid Nelleke van Houts je op een speelse en luchtige manier in het ontdekken van jouw oplossingsgerichte vermogen. Aan de hand van een simpele oefening op papier maak je kennis met de kracht van systemische structuuropstelling. Vervolgens zul je in subgroepen jouw persoonlijke vraagstuk verder gaan uitdiepen. Tijdens dit proces wordt het gehele lichaam als waarnemingsorgaan benut. Hierdoor ontstaan andere associaties, aanknopingspunten en hypothesen dan je gewend bent. De weg van voornemen tot uitvoering is voor ieder anders en je wordt gestimuleerd om tot jouw eigen vorm te komen.

Startdata
Trainers

Nelleke van Houts is in Nederland toonaangevend in het werken met systemische structuuropstellingen. Zij is in nauwe verbinding met de oprichters en ontwikkelaars van SySt®, Matthias Varga van Kibéd en Insa Sparrer, en schreef het enige Nederlandstalige boek over systemische structuuropstellingen: Zicht wijze op ongedachte mogelijkheden. Nelleke integreert haar jarenlange ervaring als therapeut, trainer en inspirator met theaterwerkvormen, educatie en therapie in SySt®.

Resultaat
Na deze workshop:

 • weet je hoe je (systemische) gebaren kunt gebruiken als herinnering, hulpbron en middel naar jouw doel;
 • heb je ervaren dat elke beweging, elk gebaar, elke kijkrichting, elke schouderlijn waarnemingen in je lichaam teweegbrengt;
 • weet je hoe je meerduidige taal kunt benutten;
 • kun je kleine situaties rondom onbegrip, onduidelijkheid en conflict in beeld brengen;
 • maak je kennis met de oplossingsgerichte hulpmiddelen uit de SySt®-methode;
 • kan je inzichten en ervaringen die je tijdens deze workshop hebt opgedaan gaan exploreren in je werk (voor jezelf en anderen).