Home/Opleidingen/Workshop De Onderstroom in Organisaties Herkennen - Jobbeke de Jong Verdiepingsworkshops

Workshop De Onderstroom in Organisaties Herkennen - Jobbeke de Jong

Interveniëren met impact via Systeemdenken en Systemisch Kijken

 • 2 dagdelen (09.30 tot 16.30)
 • 12 deelnemers
 • Start: 01 juli 2020
 • 349,-excl. btw

Waar mensen samenwerken spelen voortdurend zaken in de ‘onderstroom’. De onderstroom bepaalt - vaak onbewust - wat er boven tafel gebeurt. In teams en organisaties is de onderstroom zichtbaar als ‘gedoe’ en kan het de groepsdynamiek behoorlijk beïnvloeden.

Herken jij gedoe in jouw werk en ben je op zoek naar manieren dit te beïnvloeden? Wil je (team) interventies met echte impact kunnen inzetten? En ben je bovendien nieuwsgierig naar jouw eigen onderstroom?

Moeizame besluitvorming of praten óver in plaats van mét elkaar zijn voorbeelden van gedoe die we vaak tegenkomen in organisaties en teams. Gedoe is lastig te grijpen, leidt af, lijkt vaak niet door logica gedreven en beïnvloedt resultaten. Op onze pogingen gedoe snel op te lossen, volgt vaak alleen maar meer gedoe.

Tijdens deze workshop werken we met jouzelf als instrument. Met behulp van systeemdenken en systemisch werken gaan we onderzoeken welke krachten er in de onderstroom actief zijn en hoe we deze duurzaam kunnen beïnvloeden ten gunste van het optimale resultaat. We experimenteren met het functioneel inzetten van jouw persoonlijke waarneming en werken hierbij met voorbeelden uit jouw dagelijkse praktijk. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met praktische instrumenten die je helpen om irrationele situaties te doorgronden en de dynamiek te beïnvloeden.

 •  Je maakt kennis met het systeemdenken en systemisch kijken en krijgt  inzichten om organisaties en teams vanuit deze bril  te observeren en te begrijpen.
 • Je ervaart  hoe je de vinger kunt leggen op de ongrijpbare, irrationele onderstromen die teams en organisaties in hun greep kunnen hebben.
Reviews
Mooie balans tussen theorie en zelf toepassen in oefeningen, fijn!
April 2019
Cor Brandwijk
-
Dag is goed besteed, veel gedaan, zowel theorie als oefenen, en geeft een goede indruk van het werken met teams en systemisch werken/ systeemdenken
Januari 2019
Godelieve van Puijenbroek
Teamcoach
Heb direct de volgende dag al in een coachingsgesprek het systeemdenken kunnen toepassen, dat we geoefend hadden tijdens de workshop.
Januari 2019
Rutger
De workshop heeft een mooie balans tussen systeemdenken en systemisch werken.
Januari 2019
Rutger Beekelaar
StiR Coach / Senior Projectmanager
Doelgroep
 • Deze workshop is interessant voor alle professionals die hun vinger willen leggen op de ongrijpbare, irrationele onderstroom die teams of organisaties in hun greep kunnen hebben. We nodigen iedereen uit die zijn/haar repertoire wil uitbreiden om lastige situaties het hoofd te kunnen bieden en groepsdynamiek te beïnvloeden. 
 • Heb je de opleiding teamcoaching gevolgd of ben je op een andere manier bekend met teamcoaching? Dan is deze workshop een mooie aanvulling op en verdieping van je kennis en vaardigheden op dit gebied.
Werkwijze & Programma

We starten met het onderzoeken van de individuele gevoeligheden in het werken met de onderstroom. Wat is jouw eerste strategie en wat is het effect daarvan? Het goed kennen van je eigen neigingen is een belangrijk stuurmiddel bij het interveniëren; de eerste neiging versterkt vaak (onbedoeld)het gedoe. Kennis van systemen is onontbeerlijk als je wilt interveniëren met impact. We gaan daarom tijdens deze workshop uitgebreid in op systeemdenken én systemisch werken.

Gedurende de dag verleggen we de focus van onszelf als individu naar de grotere context om ons heen: het team of de organisatie waarmee we werken. Theorie wordt aangereikt om de praktijkcases van de deelnemers te onderzoeken. We werken met opstellingen en met de onderstroom die in de groep aanwezig is. 

Startdata
Trainers

Jobbeke de Jong: "De taal in verschillende organisaties verschilt, maar de menselijke dynamiek binnen systemen (organisatie en teamsystemen bijvoorbeeld) is universeel. De invloed van de directe context op ons individuele gedrag intrigeert me mateloos. Wat maakt dat we ons anders gedragen dan onze intenties? De bronnen voor menselijk gedrag hebben me vanaf kind af aan geprikkeld. Mijn carrière begon ik met de focus op het individu als assessment psycholoog en individueel coach. Geleidelijk aan is mijn focus steeds meer op de context rond individuen komen te liggen."

"Inmiddels heb ik een eigen bedrijf waarin we bij onze klanten ons inzetten voor Leiderschap en Samenwerkingsvragen in organisaties en teams. Daarnaast geef ik ruim 10 jaar de Leergang Teamcoaching en de Leergang coaching voor Professionals bij SchoolvoorCoaching."

Resultaat

In deze workshop maak je kennis met het systeemdenken en systemisch kijken en ontwikkel je vanuit dit gedachtegoed inzichten om organisaties en teams waar te nemen in de praktijk. Je leert hiermee krachten die in de onderstroom actief zijn te doorgronden en welke wetmatigheden hierbij een rol spelen. De focus ligt vervolgens op hoe je vanuit je persoonlijke waarnemingen kunt interveniëren.  

De workshop heeft als resultaat:

 • Je hebt kennis genomen van hoe je de vinger kunt leggen op de ongrijpbare, irrationele onderstromen die teams en organisaties in hun greep kunnen hebben;
 • Je hebt inzicht in de krachten die in de onderstroom actief kunnen zijn en de wetmatigheden die hierbij een rol spelen;
 • Je hebt op systemische wijze geëxperimenteerd met het functioneel inzetten van jouw persoonlijke waarnemingen en hierbij met voorbeelden gewerkt uit jouw dagelijkse praktijk;
 • Je weet op welke manier praktische instrumenten je kunnen helpen om irrationele situaties te doorgronden en de groepsdynamiek te beïnvloeden.