Home/Opleidingen/Workshop Waarnemen in de Onderstroom Persoonlijke Ontwikkeling

Workshop Waarnemen in de Onderstroom

Ontdek de kracht van het werken met de vier posities

 • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
 • 10 deelnemers
 • Start: 13 april 2023
 • 315,-excl. btw
 • Je kent de vier posities en hebt ermee geoefend.
 • Je weet wat jouw voorkeurspositie binnen het waarnemen is en hoe deze is verbonden met jouw systeem van herkomst.
 • Je boort nieuwe informatiekanalen aan om de onderstroom waar te nemen.
 • Je interventiemogelijkheden en handelingsrepertoire zijn vergroot.
Doelgroep

Deze workshop is geschikt voor trainers, (team)coaches, consultants en andere geïnteresseerden die met groepen werken.

Werkwijze & Programma

De workshop start met een introductie over systemisch fenomenologisch waarnemen - het waarnemen van ‘de verschijnselen’ zonder er iets aan toe te voegen of te willen veranderen - en welke innerlijke houding dit vraagt van jou.

Na de introductie ga je met maximaal elf andere deelnemers oefenen en ervaren. Je ontdekt al doende jouw voorkeurspositie van waarnemen en hoe deze verbonden is met jouw plek en rol in je gezin (systeem) van herkomst. Tot slot ga je uitgebreid aan de slag met het serieus (leren) nemen van de signalen die je waarneemt en het daadwerkelijk (durven) interveniëren hierop.

Tijdens deze workshop werk (en oefen) je met systemische werkvormen en opstellingen. Er wordt een veilige 'speelruimte' gecreëerd om te experimenteren, te toetsen en uit te wisselen met elkaar. Jouw eigen ingebrachte casuïstiek vormt samen met dat van de andere deelnemers het oefenmateriaal op deze dag.

De workshop beslaat één dag (twee dagdelen), en is inclusief verzorgde lunch.

Startdata
Trainers

Leanne Steeghs is systemisch trainer, teamcoach, opleider en co-auteur van het boek Systemisch Wijzer - Kennis uit opstellingen die je iedere dag kunt gebruiken.  Leanne is als freelance trainer verbonden aan SchoolvoorCoaching en verzorgt de Leergang Teamcoaching en de Workshop Contracteren vanuit Systemisch Perspectief.

Tijdens haar eerste kennismaking met systemisch werk en opstellingen in 2008 was Leanne direct verkocht. Dit had een logica die meteen ‘eigen’ voelde en taal gaf aan de onderstroom, waar ze tot dan nog geen woorden voor had. Leanne besloot om hier haar expertise van te maken en volgde daarna vele systemische opleidingen. Daar leerde ze hoe sterk de ervaringen vanuit je gezin van herkomst van invloed zijn op je functioneren in elk ander systeem waar je later deel van uitmaakt. Inmiddels heeft zij honderden mensen opgeleid in systemisch werken en de systeembenadering.

Resultaat
Na afloop van de workshop:
 • ken je de vier posities en heb je ermee geoefend.
 • weet je wat jouw voorkeurspositie binnen het waarnemen is en hoe deze verbonden is met jouw systeem van herkomst.
 • weet je nieuwe informatiekanalen aan te boren om de onderstroom waar te nemen - en heb je geoefend om hier taal en betekenis aan te geven.
 • zijn je interventiemogelijkheden en handelingsrepertoire vergroot.