Home/Opleidingen/Workshop Waarnemen in de Onderstroom - Leanne Steeghs Teamcoaching

Workshop Waarnemen in de Onderstroom - Leanne Steeghs

Ontdek de kracht van het werken met de vier posities

 • 2 dagdelen (09.30 tot 17.00)
 • 10 deelnemers
 • Start: 16 november 2021
 • 297,-excl. btw

Waarnemen in het moment, zonder iets toe te voegen, te veranderen of te doen: dat is systemisch fenomenologisch waarnemen.

In deze workshop oefen je met dit systemisch fenomenologisch waarnemen langs ’de vier posities’. Je wordt je bewust van jouw voorkeurspositie en hoe deze verbonden is met jouw plek in je gezin van herkomst. Je leert vervolgens hoe je vanuit jouw voorkeurspositie kunt switchen naar de andere, minder vertrouwde posities. Hierdoor activeer je nieuwe informatiekanalen om de onderstroom waar te nemen en vergroot je je repertoire om te interveniëren in groepen.

Tijdens deze workshop wordt veel aandacht besteed aan het leren voelen, serieus nemen, vertrouwen en ook daadwerkelijk (durven) interveniëren op de signalen die je gewaarwordt. Deze laatste stap - waarin je ook daadwerkelijk handelt op geleide van de signalen die je waarneemt - is cruciaal om de onderstroom expliciet te maken. In deze workshop wordt gewerkt met systemische werkvormen en opstellingen.

BTW-vrij aan deze opleiding deelnemen? Lees hier over de mogelijkheden.

 • Je kent de vier posities en hebt ermee geoefend.
 • Je weet wat jouw voorkeurspositie binnen het waarnemen is en hoe deze is verbonden met jouw systeem van herkomst.
 • Je boort nieuwe informatiekanalen aan om de onderstroom waar te nemen.
 • Je interventiemogelijkheden en handelingsrepertoire zijn vergroot.
Doelgroep

Deze workshop is geschikt voor trainers, (team)coaches, consultants en andere geïnteresseerden die met groepen werken.

Werkwijze & Programma

De workshop start met een introductie over systemisch fenomenologisch waarnemen - het waarnemen van ‘de verschijnselen’ zonder er iets aan toe te voegen of te willen veranderen - en welke innerlijke houding dit vraagt van jou.

Na de introductie ga je met maximaal elf andere deelnemers oefenen en ervaren. Je ontdekt al doende jouw voorkeurspositie van waarnemen en hoe deze verbonden is met jouw plek en rol in je gezin (systeem) van herkomst. Tot slot ga je uitgebreid aan de slag met het serieus (leren) nemen van de signalen die je waarneemt en het daadwerkelijk (durven) interveniëren hierop.

Tijdens deze workshop werk (en oefen) je met systemische werkvormen en opstellingen. Er wordt een veilige 'speelruimte' gecreëerd om te experimenteren, te toetsen en uit te wisselen met elkaar. Jouw eigen ingebrachte casuïstiek vormt samen met dat van de andere deelnemers het oefenmateriaal op deze dag.

De workshop beslaat één dag (twee dagdelen), en is inclusief verzorgde lunch.

Startdata
Trainers

Leanne Steeghs is systemisch trainer, teamcoach, opleider en co-auteur van het boek Systemisch Wijzer - Kennis uit opstellingen die je iedere dag kunt gebruiken.  Leanne is als freelance trainer verbonden aan SchoolvoorCoaching en verzorgt de Leergang Teamcoaching en de Workshop Contracteren vanuit Systemisch Perspectief.

Tijdens haar eerste kennismaking met systemisch werk en opstellingen in 2008 was Leanne direct verkocht. Dit had een logica die meteen ‘eigen’ voelde en taal gaaf aan de onderstroom, waar ze tot dan nog geen woorden voor had. Leanne besloot om hier haar expertise van te maken en volgde daarna vele systemische opleidingen. Daar leerde ze hoe sterk de ervaringen vanuit je gezin van herkomst van invloed zijn op je functioneren in elk ander systeem waar je later deel van uitmaakt. Inmiddels heeft zij honderden mensen opgeleid in systemisch werken en de systeembenadering.

Resultaat
Na afloop van de workshop:
 • ken je de vier posities en heb je ermee geoefend.
 • weet je wat jouw voorkeurspositie binnen het waarnemen is en hoe deze verbonden is met jouw systeem van herkomst.
 • weet je nieuwe informatiekanalen aan te boren om de onderstroom waar te nemen - en heb je geoefend om hier taal en betekenis aan te geven.
 • zijn je interventiemogelijkheden en handelingsrepertoire vergroot.