Home/Opleidingen/Workshop Lichaamsgericht Coachen - Stefanie Bussing Verdiepingsworkshops

Workshop Lichaamsgericht Coachen - Stefanie Bussing

Systemisch lichaamswerk en opstellingen bij lichamelijke klachten

 • 2 dagdelen (09.30 tot 17.00)
 • 10 deelnemers
 • Start: 27 oktober 2020
 • 297,-excl. btw

Veel mensen ervaren een hoge mate van stress, spanning en prestatiedruk in hun leven. Het spreekwoord ‘iemand of iets het hoofd bieden’ geeft al aan hoe we geneigd zijn hiermee om te gaan; vanuit ons hoofd en in gevecht. Maar het kan ook anders... in verbinding en luisterend naar wat ons lichaam ons over de situatie wil vertellen.

Heb jij het verlangen meer aanwezig te zijn in je lijf en zo meer innerlijke rust te ervaren? Wil je beter leren luisteren naar je lichaam? En ben je nieuwsgierig naar de mogelijke boodschap van spanning of andere aanwezige symptomen? Of wil je weten hoe je hier als coach of opsteller jouw coachee in kunt begeleiden?

Ons lichaam vertelt ons veel over in welke mate we aanwezig zijn in het leven. Spanning, (chronische) vermoeidheid, ziekte en/of innerlijke onrust zien we vanuit het systemisch werk als richtingaanwijzers: een uiting van het lichaam om iets dat gezien wil worden zichtbaar te maken. Deze uitingen geven ons informatie over waar we meer aanwezig kunnen zijn in ons lijf en ons leven.

Deze dag maak je kennis met systemisch lichaamswerk - een opstellingsvorm waarin we het lichaam en haar taal als uitgangspunt nemen. We maken op een zachte en compassievolle manier contact met dat wat er in jouw lichaam leeft en je er mogelijk van weerhoudt om voluit te leven. Je maakt een innerlijke reis in en met je lichaam. Hierbij ervaar je hoe je met behulp van systemische oefeningen naar de signalen van je lichaam kunt leren luisteren en zo je lichaamsbewustzijn kunt vergroten. Vervolgens ontdek je hoe je jouw lichaamsbewustzijn kunt gebruiken in je (coach)gesprekken.

Na de workshop beschik je over een vergroot bewustzijn in lichaamsgevoel en ervaar je meer levensenergie, vitaliteit en innerlijke rust.

BTW-vrij aan deze opleiding deelnemen? Lees hier over de mogelijkheden.

 • Je weet hoe je op een andere manier kunt luisteren naar de signalen van je lichaam.
 • Je ervaart wat  een vergroot bewustzijn in lichaamsgevoel is. 
 • Ben je coach? Dan geeft deze workshop inzicht in hoe systemisch werk kan helpen om je coachee snel, in verbinding met zijn of haar lichaam (en eventuele klachten of ziekte), naar de kern te brengen
Reviews
De workshop sloot aan bij mijn leerweg: het oefenen bracht ervaringen over het begrijpen en het fysiek waarnemen/voelen.
December, 2019
Eric van Lierop
Coach & Trainer
De workshop geeft inzicht om d.m.v. opstellingen antwoorden op vragen rond ziekte te krijgen.
Maart 2019
Mieke Tolsma
-
Met persoonlijke aandacht in een integere setting levert de training een mooie bijdrage in het diepgaander onderzoeken van lichamelijke klachten.
januari 2019
Selma van Huijzen
Senior Lecturer and Junior Researcher
Doelgroep
 • Deze workshop is bedoeld voor iedereen die de behoefte voelt anders met spanning en stress om te gaan door de relatie met zijn of haar lichaam te verdiepen en te horen wat ze te vertellen heeft. De workshop is ook geschikt voor mensen die terugkerende klachten ondervinden en hier op een andere wijze contact mee willen maken.
 • Ben je coach? Dan geeft deze workshop inzicht in hoe systemisch werk kan helpen om je coachee snel, in verbinding met zijn of haar lichaam (en eventuele klachten of ziekte), naar de kern te brengen. Daarnaast krijg je oefeningen en handvatten om zelf meer lichaamsgericht te kunnen coachen, ook wanneer je niet over ruime opstellingservaring beschikt. 
Werkwijze & Programma

Programma 

Tijdens deze workshop ga je ervaren wat systemisch lichaamswerk inhoudt en hoe dit jou en/of je coachee kan ondersteunen om meer vanuit aanwezigheid en innerlijke rust te leven. Het programma sluit aan op de vragen die er in de groep leven.

De nadruk van de workshop ligt op het vergroten van jouw eigen kracht in je lichaam - door te voelen, te luisteren en aanwezig te zijn bij wat daar leeft. Opstellingen helpen hierbij omdat ze bewustwording brengen in de relatiepatronen tussen jou, de spanning of klachten, je relaties in het hier-en-nu en de geschiedenis van jouw familiesysteem.

Je ontdekt deze dag op een veilige manier wat je voelt, waar je vandaan komt en wie je bent - en hoe je deze ervaringen eventueel kunt vertalen naar jouw eigen coachactiviteiten.

Startdata
Trainers

Stefanie Bussing is gespecialiseerd in het begeleiden van opstellingen in relatie tot gezondheidsvragen, het blootleggen van de gevoelslaag en het zielvolle perspectief daarbinnen. Het lichaam en de aanwezigheid in het lichaam vormen de basis van waaruit ze werkt. Een krachtige combinatie die een resultaat oplevert dat vaak direct voelbaar is voor de vraagsteller.

Naast individuele sessies en workshops voor persoonlijke vragen leert zij opstellers en coaches om het systemisch lichaamswerk zelf te begeleiden.

Resultaat

Met deze workshop werk je aan het vergroten van je lichaamsbewustzijn. Je gaat aan de slag met systemische oefeningen, om zo naar de signalen van je lichaam luisteren en blokkades op te lossen.

De workshop heeft als resultaat dat je:

 • weet hoe je op een andere manier kunt luisteren naar (de signalen van) je lichaam;
 • ervaren hebt wat het is om een vergroot bewustzijn in lichaamsgevoel te creëren;
 • meer inzicht hebt gekregen in boodschappen die onder spanning en fysieke klachten verborgen kunnen liggen en hoe deze mogelijk resoneren met het familiesysteem van herkomst;
 • inzicht hebt gekregen in hoe systemisch lichaamswerk en ziekteopstellingen ondersteunend kunnen zijn in het proces van herstel;
 • kennis hebt gemaakt met oefeningen, opstellingen en meditaties die je kunt inzetten in begeleiding;
 • oefeningen en handvatten hebt meegekregen om zelf meer lichaamsgericht te kunnen coachen, ook wanneer je niet over ruime opstellingservaring beschikt.