SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Van werknemer naar ondernemer - Interview met Leni Minderhoud Interview Ondernemerschap Persoonlijke groei

Van werknemer naar ondernemer - Interview met Leni Minderhoud

Maak een mentale sprong en kies voor zelfstandigheid

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Leni Minderhoud gooide acht jaar geleden het roer radicaal om. Ze stapte uit de zekerheid van goedbetaalde banen en startte haar eigen praktijk als business- en loopbaancoach. Haar specialisatie: het begeleiden van mensen naar zelfstandig ondernemerschap. Tijdens haar Coach2meet op 16 november 2017 deelde zij haar kennis over haar Winnaarsformule.

Tekst: Caroline Linssen
Foto: Prisca Visser Fotografie

Hoe ben jij zelf ondernemer geworden?

“Na 25 jaar leuke banen in de financiële sector kwam ik tot het inzicht dat ik daar niet nog eens 15 jaar mee door wilde gaan. Mijn conclusie was: zoek een ander vakgebied. Het werd een coachopleiding. Ik constateerde dat ik maar een derde van mijn toenmalige inkomen echt nodig had. Dat hielp me om acht jaar geleden voor mezelf te beginnen als loopbaancoach. Mijn niche werd mensen stimuleren in zelfstandig ondernemerschap. Nu gebruik ik mijn analytische kant voor mensen en zet daar ook mijn emotionele kant bij in. Ik heb als ondernemer heel veel ontdekt: wat ik kan, mijn creativiteit, netwerken, acquisitie, marketing, andere vakgebieden. Daar kom je in een baan niet mee in aanraking. Goede marketing is een eigen methodiek ontwikkelen en daar een boek over schrijven. Dat werd ‘Van werknemer naar ondernemer’. Ik heb het in eigen beheer uitgegeven, het is mijn beste visitekaartje! Mijn boek is een combinatie van bestaande theorieën, wat ik bij klanten zag en eigen ervaring. Het geeft je ook een idee hoe je ondernemender wordt.”

Moet iedereen dus zijn baan opzeggen?

“Nee hoor, ook als werknemer kan en moet je aan je mobiliteit werken. Dan ben je voorbereid op hoe de maatschappij en arbeidsmarkt eruit gaan zien. De kans op een vast contract wordt kleiner en er wordt van jou als werknemer verwacht dat je een soort ‘B.V. IK’ wordt. Wat is jouw Unique Selling Point? Ondernemerschap is de ultieme vorm om vorm te geven aan wat je zou willen, en dat zijn we afgeleerd. Ik wil de ondernemer in mensen terugbrengen.”

In je boek presenteer je de ‘Winnaarsformule voor vrij ondernemen’. Wat is dat?

“De formule is (W + D) * (4P + L) = On. De W is van ‘Waarom ga je ondernemen?’ ofwel jouw missie en visie. De D staat voor Denken, jouw mindset als ondernemer. De 4 P’s gaan over Publiek (je doelgroep) Planning, Product of dienst, en Presentatie (promotie en marketing). De L is van Leren door zelfstudie, opleidingen, acties, ondernemersvaardigheden. On betekent Ondernemen met een overvloed aan bronnen, kansen, oplossingen en ideeën. Al die elementen vermenigvuldig je, omdat ze elkaar beïnvloeden. Dan kom je uit op ondernemen in overvloed. Mensen denken vaak te beperkt. Op basis van hun verleden zien ze beren op de weg, maar er zijn overal oplossingen voor. Creatief zijn we in de basis allemaal, alleen hebben we dat afgeleerd in het in hokjes denkende bedrijfsleven. Als je ideeën hebt die niet worden opgepakt, kan je beter voor jezelf beginnen. Ondernemerschap is de ultieme vorm om je eigen werk te creëren.”

Hoe maak je de mentale sprong van werknemer naar ondernemer?

“Dat begint met bewustwording, en na dat eerste inzicht kan het heel snel gaan. Veel mensen denken dat ze maar één ding kunnen. Laat die belemmerende overtuigingen los, denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Al je hobby’s en vaardigheden zijn een kans. Ik ga uit van je drijfveer en missie: wat is jouw bijdrage aan de wereld? Dat kan ook iets kleiners zijn, bijvoorbeeld ‘al mijn talenten benutten’ of ‘een voorbeeld zijn voor mijn kinderen’. En ga uit van je doelgroep, niet van het product: voor welke mensen of bedrijven wil jij iets betekenen? Vaak vergeten mensen hun idee te toetsen in hun netwerk en bij hun toekomstige klanten.”

Welke inspiratiebron raad je aan als kennismaking?

“Van mijn boek ‘Van werknemer naar ondernemer’ kan je een klein deel downloaden op mijn site. En verder vind ik de managementgoeroe Brian Tracy geweldig, daar staan veel inspirerende filmpjes van op YouTube. Hij geeft in eenvoudige bewoordingen praktische tips over doelstellingen en het omgaan met uitstelgedrag.”


Meer informatie:
www.45plusondernemer.nl
‘Van werknemer naar ondernemer’ door Leni Minderhoud, ISBN 9789491757471

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Waarnemen in de Onderstroom
Workshop Waarnemen in de Onderstroom

Ontdek de kracht van het werken met de vier posities

  • Start: 13 april 2023
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 10 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Impact Maken vanuit je Essentie
Workshop Impact Maken vanuit je Essentie

Weten wat jou wezenlijk te doen staat met Theory U

  • Start: 20 juni 2023
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-