SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Uit je hoofd, in je lijf: de verborgen boodschappen van je lichaam Interview Hooggevoeligheid Persoonlijke groei Intuïtie Lichaamsgericht werken Trauma / Heling Burn-out / Stress

Uit je hoofd, in je lijf: de verborgen boodschappen van je lichaam

Interview met Stefanie Bussing over haar workshop

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Leven vanuit je hoofd. Beredeneren, bedenken, rationaliseren, begrijpen, analyseren. We zijn er steengoed in. Massaal vergeten we hierbij ons lichaam. We zien ons lijf als voertuig dat vooral mee moet werken. Terwijl er zoveel wijsheid in verscholen ligt. Stefanie Bussing neemt je in de workshop ‘De verborgen boodschappen van je lichaam’ mee in jouw eigen lichaamswijsheid. Ze leert je hoe je ernaar kunt luisteren. Hoe je meer ruimte en vrijheid creëert. Hoe je gaat voelen en blokkades kunt doorbreken. En hoe je van daaruit naar voren beweegt.

Alles mag er zijn

Als ik Stefanie opbel om te vragen naar de workshop neemt ze me op warme en persoonlijke manier mee in haar verhaal. Stefanie is vanuit haar eigen ervaringen en lessen rondom de impact van ziekte anderen gaan helpen bij deze vraagstukken. Al vroeg had ze interesse voor de boodschappen van ziekte. Ze specialiseerde zich als coach en counselor in systemisch werken met ziekte en systemisch lichaamswerk (ookwel systemisch werk via het lichaam). Haar bedrijf heet ‘Be all you can Be’. Dit is tegelijkertijd haar missie. Alles wat er is, mag er zijn. De fijne, maar ook de lastige gevoelens. De gebeurtenissen die misschien moeilijk te verkroppen zijn. Door die een plek te geven ontstaat er ruimte en vrijheid. Stefanie begeleidt mensen hiermee naar een vitaler leven.

De taal van je lichaam verstaan

Wat probeert je lichaam je te vertellen? Wat gebeurt er in je lijf? Welke sensaties neem je waar? Je lichaam geeft je de hele dag door signalen. Honger, vermoeidheid, blijdschap of hoofdpijn. Volgens Stefanie geven deze signalen veel informatie. De oorzaak van terugkerende of chronische pijn, vermoeidheid of ziekte kan liggen in een verstrikking die je vanuit je familiesysteem hebt meegenomen. Die verstrikking ligt als herinnering opgeslagen in je lijf en cellen. Zo kun je deze onbewust met je meedragen in het leven van alledag.

Stefanie beschrijft zo’n verstrikking als volgt: “Als jij een glas water bent, is de vloeistof je levenskracht en het glas je lichaam. De verstrikking in je lichaam is als een steen in het glas. Het leunt zwaar op je. Je levensstroom krijgt minder ruimte en stagneert. Als je de boodschappen van je lichaam blijvend negeert kunnen spanningen zich vastzetten in je lichaam. Je draagt ze dan bij je in je lijf. Het kan één van de oorzaken zijn in het ontstaan van ziekte.”

Je kunt je lichaam niet te slim af zijn

In de opstellingen van Stefanie kun je waarnemen waar de verstrikking zit. Op mentaal, fysiek én emotioneel niveau. Volgens Stefanie is het doorvoelen van een ervaring essentieel om meer ruimte in je leven te ervaren. Herinneringen worden namelijk in je cellen opgeslagen. Inzicht in de pijn kan waardevol zijn, maar in het doorvoelen van pijn of spanning ligt de werkelijke heling. Het volledig aanwezig zijn bij de boodschappen in je lichaam, zonder het resultaat daarvan te willen beïnvloeden.

Voelen is soms spannend. Maar als je de emotie of pijn in de ogen kijkt, kan het door je lichaam heen bewegen. Waarna je weer geschoond bent van die emotie, het is losgekomen. Je kunt spanning dan loslaten tot in je cellen. Hierdoor ontstaat ruimte. De levensenergie kan weer vrij stromen. Er ontstaat beweging. Deze verandering is duurzaam en blijvend. En geen ‘quick fix’.

Een stap naar meer lichaamsbewustzijn

Stefanie sluit in de workshop aan bij de behoeftes van de deelnemers, waarbij je die dag individueel en als groep een innerlijke reis maakt. Of je nu coach bent of niet, je wordt tijdens de workshop uitgenodigd je eigen proces aan te gaan. Stefanie: “Tijdens de workshop werken we met kleine opstellingen, meditaties, oefeningen in tweetallen en opstellingen in de groep. Je gaat in op de relatie met je eigen lichaam. Wat hoor je daar? Wat gebeurt er als je echt contact maakt met jezelf? En met iemand anders?”. Tijdens de workshop zet je een stap naar meer lichaamsbewustzijn. Ook is er ruimte voor verdieping, individueel of als groep. Aan het eind van de workshop heb je geleerd hoe je naar je lijf luistert. Je hebt inzicht in hoe je systemisch met het lichaam werkt. De opstellingen en meditaties neem je mee naar huis en kun je toepassen in jouw leven of in je sessies met cliënten.

Stefanie Bussing verzorgt de workshop Lichaamsgericht Coachen  enige malen per jaar. 

 

Tekst: Emma van Egmond

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Kennismakingsworkshop
Kennismakingsworkshop

Kom sfeer proeven en ontdek jouw volgende stap

  • Start: 21 juni 2023
  • 3 uur (ochtend of middag)
  • 10 deelnemer(s)
  • Kosteloos
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Stevig op Je Eigen Plek Staan
Workshop Stevig op Je Eigen Plek Staan

Authentiek verbonden door lichaamsbewustzijn

  • Start: 06 oktober 2023
  • 1 dag (09.30 tot 16.30 uur)
  • 10 deelnemer(s)
  • 315,-