SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/SoulCollage® - Interview met Gerda Cuperus Interview Onbewuste Psychologie van Jung

SoulCollage® - Interview met Gerda Cuperus

Hoe je kan werken met je eigen zielenkaarten

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Coach en gewichtsconsulent Gerda Cuperus werkt met de kracht van het beeld. Daar gebruikt ze de laagdrempelige, creatieve werkvorm SoulCollage® voor. In een meeting met haar kan je het plezier beleven van het lekker samen in stilte knutselen aan een eigen collage. Wie weet wat die zielenkaarten jou gaan opleveren!

 Door Caroline Linssen

Hoe kwam je in aanraking met SoulCollage®?

“Doordat ik op Internet zocht naar een vliegengordijn! De vrouw die ze maakte, bleek een week later een workshop SoulCollage® aan te bieden. En ook nog eens bij mij in de buurt. Grappig, hoe synchroniciteit werkt. Ik was meteen verkocht door het plezier in het maken van collagekaarten en de diepgang van het lezen ervan. Het bracht me schoonheid, wijsheid en ontroering. En heling op een thema waarvan ik niet eens wist dat ik er op dat moment mee bezig was.” 

Wat is SoulCollage®?

“Een laagdrempelige creatieve werkvorm waarbij je de kunstenaar in jezelf (her)ontdekt en bij je eigen wijsheid kan komen. Je maakt collagekaarten en ‘leest’ die. SoulCollage® gaat uit van Jungiaanse psychologie: je zet je hoofd uit en zoekt op je intuïtie, vanuit je onbewuste, afbeeldingen uit een ruim aanbod van plaatjes. Je combineert ze, zodat een nieuwe afbeelding ontstaat: je zielenkaart. Less is more, dus soms is zelfs één afbeelding al voldoende. Je maakt zo veel collages als je wilt. Het zoeken, knippen en plakken gebeurt in stilte, zodat je je op jezelf kunt richten. Dat is al een speciale ervaring want met elkaar in stilte werken doen mensen haast niet meer.”

Wat is jouw rol in het proces?

“Als facilitator zorg ik voor materialen en uitleg. Ik begeleid het proces van het lezen van de kaarten zodat niemand een interpretatie geeft van wat er op kaart gebeurt, behalve degene die hem heeft gemaakt. Coaches en therapeuten willen graag betekenis geven, maar dat is niet de bedoeling. De facilitator biedt veiligheid, zodat mensen bij hun eigen wijsheid kunnen komen. Ik vraag bijvoorbeeld of de innerlijke criticus even buiten mag gaan spelen, als mensen kritisch op zichzelf zijn. Iemand kiest een kaart uit en beschrijft in de ik-vorm wat er gebeurt: ‘Ik ben degene die…’, waarbij je de persoon, het dier of het object van de zielenkaart bent. Om een laag dieper te komen, kan de facilitator aan de kaart bijvoorbeeld vragen: ‘Wat is jouw cadeau voor de maker?’ Zo ontstaan gesprekken met dat deel van jou dat je zichtbaar hebt gemaakt in de kaart. Een confronterende kaart kan grappig worden of opgewekt, doordat je bij diepere lagen komt. Als je gaat lezen blijkt er altijd een andere kant aan te zitten: de schaduw, dat wat mist of dat waar teveel van is. De methode is zo toegankelijk dat je het al snel voor jezelf kan gebruiken. Wanneer ik iets spannends moet doen, trek ik een kaart om te kijken welk stukje van mij me gaat helpen. Maar een groep heeft wel een meerwaarde. Die is met aandacht getuige van het proces zonder er iets van te vinden of vragen te stellen. Je schrijft voor elkaar op wat er verteld wordt en leest dat nog een keer voor.” 

Hoe kunnen coaches dit inzetten?

“Als Friezin vind ik praktische toepasbaarheid belangrijk. Het moet te snappen zijn en meteen iets brengen, al is het maar iets kleins. De kracht van het beeld spreekt veel mensen aan en is zeker niet zweverig. Het is een goedkope en snel toepasbare manier van werken voor coachees die zoeken naar een volgende stap in hun leven, maar ook als bekrachtiging voor mensen die al vastbesloten zijn een bepaalde kant op te gaan. Als gewichtsconsulent gebruik ik het om bij mensen hun innerlijke saboteur boven water te halen, of hun doel te verankeren. Als iemand een verzameling kaarten heeft, kan je kijken tot welke groep de kaart hoort: het comité is de naam voor de groep subpersoonlijkheden die iedereen heeft. De archetypen ‘gemeenschap’, ‘metgezellen’ en ‘raadgevers’ zijn de namen van de andere groepen.”

Wat wil je overbrengen in jouw bijeenkomsten?

“Ik wil mensen de kracht van het beeld laten ervaren. Bij SoulCollage® ervaar je een expliciete manier van eigenaarschap bij de ander laten, en hoe krachtig dat kan zijn. Het gaat er niet om goed zielenkaarten te kunnen lezen, maar of je in staat bent om er van af te blijven en het bij de ander te laten. En je neemt in ieder geval een paar kaarten, jouw eigen kunstwerkjes, mee naar huis.” 

Wat loop je mis je als je niet deelneemt?

“Het plezier van lekker ouderwets schoolachtig samen werken, in stilte met je schaartje en Pritt-stift. Dat kinderlijke genoegen van het knutselen, en vervolgens de verrassing wat je uit die leuke plaatjes haalt en dat je ontdekt wat het met je doet.”

Welke inspiratiebron kan je aangeven als kennismaking?

“Op de internationale site over SoulCollage® staat een filmpje van de oprichter, Seena Frost, waarin ze er op een toegankelijke manier over vertelt. Je kan ook op YouTube zoeken met de zoekterm SoulCollage®, die filmpjes geven een goed beeld.”

Meer informatie:

https://www.soulcollage.nl/

https://www.soulcollage.com

http://www.gckwadraat.com/home-2/ 

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Dagleergang Coaching voor Professionals
Losse dagen
Dagleergang Coaching voor Professionals

Hét fundament voor jouw vakmanschap als coach | Dagvariant

  • Start: 15 september 2023
  • 17 dagen (38 dagdelen)
  • 12 deelnemer(s)
  • 7270,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Impact Maken vanuit je Essentie
Workshop Impact Maken vanuit je Essentie

Weten wat jou wezenlijk te doen staat met Theory U

  • Start: 02 oktober 2023
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-