Home/Inspiratie/Ludo is een systeemdenker! Blog Systeemdenken

Ludo is een systeemdenker!

Wat GTST voor coaches kan betekenen

Een mens kan niet zonder 'guilty pleasure'. Het mijne wil ik hier delen: ik kijk naar 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. En wees eerlijk, jij ook!

Deel deze blog maar op Facebook of LinkedIn als je minstens een keer per week wilt worden bijgepraat over de ontwikkelingen in Meerdijk. Je zult versteld staan!

 

Die verbazing is overigens onterecht. Want niets menselijks is de karakters uit deze topserie vreemd. Oké, toegegeven, Jeff heeft inmiddels zoveel bijna-dood-ervaringen gehad dat het mogelijk de geloofwaardigheid iets aantast. En Laura is al zo vaak getrouwd dat een normaal mens al lang en breed in de schuldsanering zou zitten om alle openstaande rekeningen van de bruiloften te betalen. Maar toch...

Kennis van de menselijke psyche

Voor wie de serie de afgelopen weken iets minder goed heeft kunnen volgen en zijn psychologiekennis wil ophalen een korte update: Een oude familieruzie in huize Sanders is door de terugkeer van Nick Sanders weer hoog opgelaaid. Ludo zit dankzij Nick al weken in voorarrest op verdenking van witwaspraktijken. Reden genoeg om Nick voor eens en voor altijd het zwijgen op te leggen. Daarom laat Ludo een autobom plaatsen. Maar gekweld door gewetenswroeging zoekt Ludo vanuit zijn cel wanhopig telefonisch contact met Nick, om hem ervan te weerhouden zijn auto te starten. Het loopt allemaal met een sisser af...of eigenlijk met een enorme explosie die Nick wonder boven wonder overleeft.

Zelfreflectie

Woedend haalt Nick verhaal bij Ludo. Die heeft in zijn cel echter tijd genomen voor zelfreflectie. Hij beschouwt het familiesysteem waarvan zijn vader, zoon en hijzelf deel uitmaken en benoemt het patroon in de vorm van een voornemen: 'Ik zet mijn frustratie niet meer om in wraak. Zie waar het ons gebracht heeft." En het is waar, de familie Sanders is een schoolvoorbeeld van een systeem. Telkens als een zondebok doeltreffend uit het systeem is geëlimineerd, neemt iemand anders die rol over. Hoezo homeostase?! En de oplettende kijker heeft gezien dat nu Ludo zich, in de bewoordingen van Maxime, 'tot het Boeddhisme heeft bekeerd', zijn zus niet te beroerd is om de rol van Ludo op zich te nemen en daarmee het systeem in stand te houden.

Teamcoaching

Hoe zal dit aflopen? De wetten van het systeem zijn in steen gebeiteld. Een teamcoach zou daar nog een flinke kluif aan hebben. Maar voordat een teamcoach aan de slag kan, moet er wel een coachvraag op tafel liggen. Zover is het bij de familie Sanders nog lang niet. Juist daarom halen de systeeminterventies van Vincent, neef en schoonzoon van de familie, niets uit. Hem adviseer ik de leergang Teamcoaching. Ben jij ook geïnteresseerd in die leergang, mensen een probleem aanpraat of een echte vraag laat formuleren, neem dan eens contact met me op. Wat mij betreft bespreken we ook direct de verwikkelingen in Goede Tijden!

Harm-Jan van Zeben is projectmanager bij SchoolvoorCoaching en rondde eerder de leergang Coaching voor Professionals af. Benieuwd wat SchoolvoorCoaching voor jou of je school kan betekenen? Neem eens contact met hem op, of bezoek een gratis Next Step Workshop

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Leergang Teamcoaching
Leergang Teamcoaching

Doorgrond de geheimen en systemische wetten van teams en organisaties

  • Start: 12 september 2019
  • 38 dagdelen
  • 12 deelnemer(s)
  • 8994,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Training Coachtechnieken 1-op-1-dagopleiding
Training Coachtechnieken 1-op-1-dagopleiding

Effectiever communiceren door reflectie

  • Start: 23 september 2019
  • 4 losse dagen
  • 12 deelnemer(s)
  • 1607,-