SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Instant Sabbatical - Interview met Elise Verberg Interview Persoonlijke groei Zelfcoaching

Instant Sabbatical - Interview met Elise Verberg

Het moment waarop je jezelf opnieuw uitvindt

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Niet iedereen is in de gelegenheid een jaar op een berg of in een klooster door te brengen om zichzelf te ontdekken. Gelukkig kom je ook al een heel eind als je af en toe een Instant Sabbatical neemt. Gewoon, op een bankje in het park of tijdens de koffiepauze. Zelfstandig coach en procesbegeleider Elise Verberg schreef er een boek over.

Door Caroline Linssen

Wat is de rode draad in je leven?

“Wat ik ook voor functie had, mensen wilden altijd met mij praten. Ik wil met mensen werken en vanuit samenwerking doelen halen waar we in de organisatie voor gaan. Dat is wat mij beweegt. In 2012 heb ik Breinstijl@Work geschreven. Ik was in die tijd met mijn gezondheid bezig en kwam erachter dat overgewicht vaak niet komt door te veel eten maar omdat mensen hun eigen emoties onvoldoende konden hanteren. Ik heb toen veel mensen die worstelden met hun gewicht geïnterviewd over hoe ze in het leven staan. De boodschap was steeds: minder eten werkt, maar niet structureel. Je moet ook je emotionele shit opruimen. Dit geldt ook voor meer mensen dan alleen die met eetproblemen. Dat leidde tot mijn boek ’Instant Sabbatical’. Het is mijn ambitie om er ooit een werkwijze van te maken.”

Wat is Instant Sabbatical?

“Een moment waarop je naar jezelf kijkt en jezelf opnieuw uitvindt; een soort snelle opkikker als Cup-a Soup waar je zelf alleen maar kokend water aan hoeft toe te voegen. Wie zich geen coach kan veroorloven, heeft voor €24,50 een boek waarmee hij zelf aan de slag kan. Het bevat een theoretisch deel, voorbeelden en een werkgedeelte. Er zitten ook testjes in, bijvoorbeeld over stemmen in je hoofd die zeggen ‘wees perfect’ of ‘wees sterk’. Dat heeft je geholpen als kind, maar kan je in de weg gaan staan. Goed is heel vaak goed genoeg; kies wanneer je perfect wil zijn.

Zie het als een reisgids die je helpt om door verschillende lagen heen te gaan als je je afvraagt: wat wil ik nou? Dat begint met wie je bent en wat je kan. En als je weet wat je wilt, hoe doe je dat dan? Je hoeft ‘Instant Sabbatical’ ook niet helemaal van begin tot eind door te werken, neem eruit wat je nodig hebt. Je kan het boek elke keer opnieuw weer oppakken. Ik geef veel voorbeelden, want het is fijn om dingen bij anderen te herkennen zodat je weet dat je niet gek bent. Vaak zijn mensen geneigd zich aan te passen, maar dan blijf je het leven van anderen leiden. Leid nou maar je eigen leven, hoe lastig dat soms in eerste instantie ook is.”

Hoe werk je ermee?

“Of je nou leidinggevende, coach of iemand met een loopbaanvraag bent, we voelen ons allemaal soms gedwarsboomd door dingen die we als kind hebben meegemaakt of de verwachtingen van anderen. Het is eenzaam om het alleen op te pakken. Het kan helpen om enkele modellen die je al kent op te frissen, en daarmee zelf aan de slag te gaan vanuit je eigen ontwikkelvraag. Bijvoorbeeld de secure base: op wie kan je terugvallen bij hoogtepunten en dieptepunten? Daar heb ik een hele mooie oefening bij. En ook afscheid nemen, verlies en het verwerken daarvan. Je werkt vaak met mensen die hun droom niet kunnen leven, of door zoveel fusies zijn gegaan dat ze ziek zijn geworden. Als je dat weet, kan je medewerkers daarin beter begeleiden en hen sneller in een effectievere modus krijgen, voor henzelf en voor de organisatie. We doen oefeningen aan de hand van kernvragen als: ‘Wat is in je werkende leven jouw diepste verlangen? Waar moet ik afscheid van nemen om daar ‘ja’ tegen te zeggen?’ Anderhalf jaar geleden ben ik ziek geworden, ik moest weer helemaal opnieuw beginnen en accepteren dat ik niet meer alles kon. Maar wat dan wel? Instant Sabbatical helpt bij het afscheid nemen van dingen die je belangrijk vond en die niet meer lukken. Maar we gaan ook wel lachen hoor, het moet niet zwaar worden.”

Welke inspiratiebron heb je voor ons als kennismaking?

“Een inspirerende documentaire is Life, animated over een jongen die met drie jaar ineens zijn spraakvermogen en motoriek verliest. In zijn verhaal gaan beperkingen en ongekende mogelijkheden hand in hand. De film toont pijn en liefde, vertrouwen en overgave in een gezin met een buiten-gewoon kind. Dat raakt mij als mens, als moeder en opvoeder, en als mentor.”

Meer informatie over Elise Verberg vind je hier:

https://www.instantsabbatical.com/animatie

https://www.eliseverbergbedrijfsmotivaties.com/

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop De Wijsheid van je Lichaam
Workshop De Wijsheid van je Lichaam

Jouw lichaamstaal als wegwijzer naar flow & bezieling

  • Start: 23 juni 2023
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Stevig op Je Eigen Plek Staan
Workshop Stevig op Je Eigen Plek Staan

Authentiek verbonden door lichaamsbewustzijn

  • Start: 28 maart 2023
  • 1 dag (09.30 tot 16.30 uur)
  • 10 deelnemer(s)
  • 315,-