SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Happy moodswings - Saron Petronilia Interview Lichaamsgericht werken

Happy moodswings - Saron Petronilia

Hoe de menopauze kan zorgen voor een vernieuwde focus

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Door Caroline Linssen

Hoe maak je van de menopauze de meest vruchtbare tijd van je leven, zowel privé als zakelijk? Coach en ondernemer Saron Petronilia is expert op het gebied van overgang en werk: “Vrouwen kunnen juist in deze fase excelleren en tot volle bloei komen, omdat ze niet meer afgeleid worden door zorg voor anderen.” Stemmingswisselingen zijn een zegen: dat is het motto van haar Coach2meet op 9 november 2017.

Tja, werkende vrouwen raken in de overgang. Wat is het probleem eigenlijk?

“34 Procent van het verzuim bij vrouwen ligt aan de overgang, reken eens uit wat dat kost! Er gaat veel kennis en ervaring verloren omdat ze achteruit solliciteren of uit het werkproces stappen. En dat terwijl de menopauze de meest vruchtbare fase is in een vrouwenleven. Helaas is de arbeidsmarkt niet ingericht op vrouwen, en al helemaal niet op vrouwen in de overgang. De onrust en het verzuim kunnen je in de ratrace uit balans halen. Er moet aandacht zijn voor de stress die dat oplevert. Ik informeer en coach vrouwen zodat ze vertrouwen houden in zichzelf, blijven werken en excelleren. Kijk, vrouwen mogen er natuurlijk ook voor kiezen te gaan macrameeën, als ze dat hun hele leven al wilden. Maar ik coach resultaatgericht op werk. Wat ik wil bereiken is dat deze vrouwen in hun kracht gaan staan en juist voor een hogere functie gaan.”

Hoezo ‘Happy moodswings’? Zo leuk is de overgang nou ook weer niet.

“De uitslag van de menopauze is happy want je wordt gedwongen voor jezelf te zorgen. Al die hormonen zijn één grote schreeuw om ‘ik, ik, ik’! Je ‘mood’ slaat om omdat je je hele leven te weinig aandacht besteed hebt aan je eigen gevoel. Het mannelijk hormoon testosteron wordt veel dominanter en maakt je daadkrachtiger en stelliger. Je hersenen veranderen en je hebt geen zin meer in gebabbel. Tijd om aan de slag te gaan met jouw eigen zingeving.”

Wat is jouw eigen ervaring met de overgang?

“Ik vond het heel raar dat ik er niks vanaf wist, ook al had ik al veel over vrouwelijke seksualiteit geschreven. Toen ik ging rondvragen in mijn eigen omgeving, beweerde een vriendin van me zelfs glashard dat Aziatische vrouwen niet door de overgang gaan! Met het thema ‘overgang en werk’ had ik een niche te pakken binnen het coachvak. Dat ben ik gaan onderzoeken en daar heb ik het boek over geschreven, ‘Alles over werken tijdens de overgang’. Voor SchoolvoorCoaching ga ik een train-de-trainer geven om coaches te leren hoe ik dit aanpak.”

Is kennis overdragen typisch iets voor vrouwen na de overgang?

“Ja, en daarom hebben we vrouwen in topposities nodig anders blijft het bedrijfsleven telkens weer opnieuw het wiel uitvinden. Uit onderzoek blijkt dat meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. De arbeidsmarkt is ingericht op mannen, maar tegenover 4,3 miljoen mannen werken er 3,8 miljoen vrouwen in Nederland. Daarvan zijn er een miljoen in de overgang. In die fase van 45 tot 60 jaar heb je je meesterschap bereikt. Dat moet zich uiten in je positie, net zoals bij mannen: in leidinggevende en beslissende functies. Vrouwen zijn niet alleen geïnteresseerd in macht en geld maar willen ook de verbinding en de menselijke factor goed geregeld hebben. Wij zijn, meer dan mannen, van de toekomstvisie en het verbeteren van wereld. Een gelijkmatigere verdeling van machtsposities levert een betere verdeling van hart en hoofd op, en een betere wereld.”

Hoe draagt jouw Coach2meet daaraan bij?

“Ik maak deelnemers ervan bewust dat dit aan de orde is zodat coaches niet op symptoom coachen maar op fase. De symptomen worden erger naarmate je meer stress hebt, dus er is alles aan gelegen om die stress zo veel mogelijk te verminderen - ook je innerlijke stress. Vrouwen gaan makkelijk over hun grenzen heen. Doe wat met de signalen in plaats van ze te onderdrukken met time management- systemen of minder werken. De overgang is een groot onderwerp in een vrouwenleven en voor de hele samenleving, maar tegelijkertijd taboe. Iedere coach die zich erin verdiept, heeft al een voorsprong. Als een vrouw geen zin heeft om te werken, of een andere baan wil, houd dan in je achterhoofd dat ze in een transitie zit, zowel lichamelijk als emotioneel, mentaal en spiritueel. Anders werk je vanuit kokervisie en zie je niet de hele vrouw. Een belangrijk doel van coaching is dat vrouwen in de overgang hun diepste drijfveren blootleggen, want die zijn ze vaak kwijtgeraakt in een heel leven vol zorgen voor anderen. Ze kunnen die drijfveren misschien wel mentaal formuleren, maar daar zitten ook nog veel diepere lagen onder.”

Wat mist iemand die niet deelneemt aan je Coach2meet?

“Er is een hiaat in kennis en tools om vrouwen naar succes te brengen in deze levensfase. Als mensen niet wil komen luisteren en leren is dat vooral jammer voor de vrouwen om hen heen en hun coachees.”

Kan je een inspiratiebron aangeven als kennismaking?

“Mijn boek ‘Alles over werken tijdens de overgang’. En een van mijn grote voorbeelden is Oprah Winfrey, die in verschillende afleveringen van haar show een lans heeft gebroken voor dit onderwerp. Gek dat zo’n conservatief land als de VS hierin juist voor loopt op Nederland, hier zijn we echt achterlijk op dit gebied.”

Meer informatie:
www.petronilia.nl

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop De Wijsheid van je Lichaam
Workshop De Wijsheid van je Lichaam

Jouw lichaamstaal als wegwijzer naar flow & bezieling

  • Start: 23 juni 2023
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Stevig op Je Eigen Plek Staan
Workshop Stevig op Je Eigen Plek Staan

Authentiek verbonden door lichaamsbewustzijn

  • Start: 28 maart 2023
  • 1 dag (09.30 tot 16.30 uur)
  • 10 deelnemer(s)
  • 315,-