We zetten ons hele hebben en houwen op Facebook, vinden een levenspartner in de virtuele wereld en chatten met de digitale dokter. Internet is een platform geworden voor intieme, persoonlijke zaken die vroeger de woon- of spreekkamer niet verlieten. Volgens Mirjam Windrich werkt het ook voor coaching. In onze Coach2meet van oktober helpt zij je op weg van face to face naar e-coaching. Door Caroline Linssen
Hoe doe je dat, online je coachdiensten aanbieden? Wat is online coaching of e-coaching eigenlijk? Wat verandert er allemaal als je niet meer samen in een ruimte zit, maar via internet communiceert?
In de zeven jaar dat Mirjam Windrich online mensen begeleidt volgens de Mindful Analysis-methode, heeft ze de antwoorden op die vragen verzameld. Tijdens de Coach2meet op 17 oktober 2013 deelt ze haar ervaringen over de mogelijkheden voor coaching via internet. Je maakt kennis met de methodiek van Mindful Analysis, die Mirjam hier speciaal voor ontwikkelde.
Diep gaan
Mirjam: “Een mindful analyst begeleidt mensen geestelijk en mentaal, uitsluitend via internet. Die begeleiding kan gaan van coaching en counseling tot therapie.” Voor Mirjam, die Nederlandse taal- en letterkunde heeft gestudeerd met als tweede studies psychologie en wijsbegeerte, werkt de scheidslijn tussen coaching en therapie niet. “Ik ben opgeleid als coach en therapeut. Dat zijn beide niet-definieerbare termen; het gaat om de vraag of je de ander kunt helpen. Als je met mensen communiceert om hen te ondersteunen, moet je in staat zijn om diep te gaan. De cliënt bepaalt hoe diep, en wat jij doet. Als jij als coach dat niet kan, dan gaat je cliënt naar een ander toe. Een goede coach, met de juiste opleiding, de juiste instelling en interesse in de persoon die tegenover hem zit, kan heel ver gaan.”
Schrijven is mindful
Hoewel je zou verwachten dat online coaching vooral aanslaat bij een jongere generatie, heeft Mirjam online cliënten van 35 jaar tot boven de 60. “Jonge mensen zijn met computers opgegroeid maar hebben nog geen behoefte aan reflectie. Mensen die hiermee beginnen staan vaak op een kantelpunt: ze moeten een belangrijke keuze maken, of hebben de behoefte om de boel eens op een rijtje te zetten.” Coaching via e-mail is daarvoor een korte, krachtige methode. Gedurende een week heeft de coach via e-mail contact met de cliënt die dagelijks over zichzelf schrijft naar aanleiding van vragen en opdrachten. “Ik houd het beperkt, omdat ik heb gemerkt dat meer niet nodig is.” Als coach en therapeut werkte Mirjam oorspronkelijk face to face. “Maar soms mailden mensen spontaan hun update tussen de sessies door. Toen dacht ik, laat ik het eens alleen per e-mail doen. Dat werkte veel sneller!”
Het mindfulness-aspect zit volgens Mirjam in het feit dat je in je eentje achter de computer zit te schrijven. “Dan praat en adem je al anders dan in het normale leven, want je bent geconcentreerd met één ding bezig. Je analyseert zelf je teksten. Schrijven is immers een analyserend proces. Ik heb daar niet zo veel inbreng in, ik stel voornamelijk vragen over wat de ander schrijft zodat dat proces op gang komt.”
Geen uitval
De grondslag van e-coaching en Mindful Analysis komt onder meer uit de psychotherapie. Mirjam: “Interapy.nl is gestart met cognitieve gedragstherapie via internet. Uit onderzoek is gebleken dat digitaal communiceren mensen een gevoel van veiligheid en anonimiteit geeft waardoor ze makkelijker met hun thema’s aan de slag gaan.” In 2001 maakte ze kennis met de online-therapiemethode van Interapy. “Ik heb er stukjes over geschreven, het bestudeerd en elementen ervan uitgewerkt.” Dat resulteerde in Mindful Analysis. Door goed te kijken wat er gebeurde in online-trajecten zag Mirjam telkens ontwikkelingsprocessen op gang komen die ze na veel observaties in een model vatte. Deze vierfasenmethode licht ze tijdens de Coach2meet naar aanleiding van een casus toe. “De cliënt beschrijft in de eerste fase de huidige situatie, en in de tweede fase de oorzaken en aanleidingen daarvan. In de derde fase onderzoekt hij de mogelijkheden voor de toekomst. Fase vier gaat over het plan, ofwel wat hij daar concreet mee gaat doen.”
Er is volgens Mirjam vvveel onderzoek gedaan naar de Interapy-methode. “En het werkt. Het slagingspercentage is 80 procent bij mensen die de hele behandeling hebben afgemaakt, dat is ongeveer de helft. Bij mij is er nauwelijks uitval. Niemand vraagt ooit zijn geld terug of houdt er halverwege mee op. Ik zeg: het werkt als de cliënt zegt dat het werkt.”
Alle aandacht naar de cliënt
“Een online-situatie is totaal anders dan een face to face-situatie. Er is geen persoonlijke ontmoeting, alle communicatie gaat via de computer. De informatieverwerking, emoties, fysieke beleving, de tijd- en ruimtebeleving en hoe je communiceert is allemaal anders dan je gewend bent. Het belangrijkste is dat coach er niet is. Je gaat veel sneller de diepte in, want de cliënt wordt niet door jou ‘afgeleid’. Er is geen menselijke interactie, met alles wat daarbij hoort. Natuurlijk kan face to face contact heel functioneel zijn. Maar het internet biedt andere mogelijkheden. Alle aandacht gaat naar de cliënt, want jij bent er niet. Het gaat niet over jou. Dat wilde Freud al bereiken door achter sofa te gaan zitten waar zijn cliënten op lagen.”
Wanneer ga jij e-coachen?
Wie naar de Coach2meet komt, krijgt een duidelijk verhaal over wat online coaching inhoudt. Je krijgt een eerste indruk van de Mindful Analysis-methode, en kunt thuis verder lezen in het bijbehorende boek van Mirjams hand. Dat betekent echter niet dat je de methode daarna zomaar kunt gaan toepassen. “Het kan wel de mogelijkheid openen om er zelf mee aan de gang te gaan. Het is zeker niet iets wat je even tussendoor doet.” Als je er echt mee wilt gaan werken, kun je je inschrijven voor een training Mindful Analysis. “De vraag is niet of e-coaching de toekomst heeft, maar wanneer jij er iets mee gaat doen.”
Mirjam heeft twee boeken geschreven over e-coaching:
Mindful analysis (Uitg. Bohn Stafleu Loghum, 2011)
Dit boek beschrijft de methodiek, inclusief achtergronden en theorieën.
Het succes v@n online coaching (Uitg. Het Spectrum, 2008)
Aan de hand van voorbeelden en ontwikkelingen op het gebied van mentale training en psychotherapie legt Mirjam uit waarom online coaching zo goed werkt.