SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/De eye-opener van... Sander van Eekelen Persoonlijke Ontwikkeling On(der)bewuste Systeemdenken Lichaamsintelligentie Waarnemend Handelen

De eye-opener van... Sander van Eekelen

Alles is energie in beweging

Vierkant hoekje - element voor opmaak website


S
ander: Je hebt vast wel eens gehoord dat ‘alles energie in beweging is’ - of woorden van gelijke strekking. Maar wat is daarvan nu de relevantie voor je dagelijks leven?

Zelf ben ik met deze systemische wet in aanraking gekomen in een training van Alan Seale. Wat een ervaring om hier bewust mee te oefenen en deze wet zelf te ervaren! Sinds die training bij Alan heb ik me bekwaamd in het waarnemen van het zich ontvouwende proces. Vanaf die dag ervaar ik dat energie nooit volledig stilstaat, al lijkt dat op het eerste gezicht soms wel zo te zijn. Iets is ofwel aan het uitbreiden of aan het inkrimpen, het groeit of valt uiteen. Alles heeft een eigen ritme en een patroon.

Die beweging van groter worden of juist kleiner, is ook zichtbaar in alles in mijn eigen leven: in mijn werk, in projecten die ik onderneem en in mijn privé-leven. Deze zomer heb ik bewust de tijd genomen om -vanuit die ervaring dat alles energie in beweging is en alles deel uitmaakt van een groter proces dat zich ontvouwt- te kijken naar de grotere beweging die zich het afgelopen (corona)halfjaar voor mijzelf aan het ontvouwen is.

Zo zie ik in de afgelopen maanden duidelijk een patroon van afname van in-company werk en een toename van de acceptatie van het online coachen en trainen. Dit leidt ertoe dat ik mijn aandacht en focus verleg naar het ontwikkelen van online programma’s. Op die manier beweeg ik mee met wat er zich aan het ontvouwen is. Ik beweeg mee op de stroom en roei niet tegen diezelfde stroom in. Bewust zicht hebben op de ritmes en patronen om me heen heeft me geholpen om makkelijker besluiten te nemen, moeitelozer te werken en meer plezier te ervaren.

Ik heb ontdekt: hoe meer aandacht ik besteed aan deze constante beweging van energie en hoe breder ik ga waarnemen en luisteren, des te ontvankelijker ik word voor de boodschappen die deze beweging begeleiden. Ik heb ontdekt dat ik ervoor kan kiezen om met deze beweging mee en zelfs samen te werken. Ik heb daarbij gemerkt dat het belangrijk is om mijn oordeel over deze beweging uit te stellen of het liefst los te laten en te accepteren wat er is. Dit betekent niet dat ik het per se ‘leuk’ moet vinden, alleen wel dat het belangrijk is volledig te erkennen dat die specifieke beweging nu gaande is.

De zomer loopt nu langzaam ten einde, een mooi moment voor de oogst. Als je eens wat afstand neemt en je eigen leven bekijkt, op werkgebied of privé, wat is er dan groter aan het worden of juist aan het afnemen in jouw leven?

Om hierin meer helderheid te krijgen, nodig ik je uit om onderstaande vier vragen rustig tot je te nemen. Laat de antwoorden in je opkomen, je hoeft het niet allemaal te bedenken. Laat de antwoorden zich aan jou tonen.

 1. Wat voelt belangrijk om aandacht aan te besteden in dit patroon van groei of juist krimp? Wat trekt hierin je aandacht?

 2. Wat is de boodschap en/of de uitnodiging aan jou hierin?

 3. Vanuit die boodschap of uitnodiging: wie word je daarin gevraagd te zijn?
  Met andere woorden: welke kwaliteiten mag je meer naar de voorgrond (ver)plaatsen?

  Misschien word je gevraagd moedig te zijn, of creatief, of open en kwetsbaar? Of stevig en autonoom?
  Een andere manier om deze vraag te stellen is: welke rol word je gevraagd (meer) in te nemen?

 4. Vanuit dit bewustzijn over wie je wordt gevraagd te zijn: wat word je gevraagd te doen?
  Wat is je eerste stap? Het gaat hier niet om een uitgebreid stappenplan, maar een eerste overzichtelijke stap?

Ik ben benieuwd welk inzicht deze vragen jou hebben opgeleverd. Ik hoor het graag van je!

Meer weten over de beweging die zich in jouw eigen leven ontvouwt? En benieuwd naar een nieuwe manier van intuïtief coachen? Sander verzorgt bij SchoolvoorCoaching de workshop Intuïtief Coachen met Impact en is auteur van het boek In 10 Stappen Intuïtief Coachen.

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Contracteren vanuit Systemisch Perspectief
Workshop Contracteren vanuit Systemisch Perspectief

U vraagt, wij draaien niet

 • Start: 15 mei 2024
 • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
 • 12 deelnemer(s)
 • 315,-
Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

 • Start: 08 maart 2024
 • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
 • 12 deelnemer(s)
 • 315,-