Wat is de grootste fout die jij ooit gemaakt hebt toen je leidinggaf?
Dit vroeg een deelnemer aan de Leergang Coachend Leiderschap Rian van Straalen tijdens een oefening over schaamte.
Rian: Ik hoefde niet lang na te denken: ik had een fantastische assistente in die tijd, zo eentje die je alles kon toevertrouwen, die jou kan lezen als een boek, altijd een stapje vooruit loopt en bovendien intelligent en sociaal is. Ik mis haar nog elke dag, maar een Londense bank heeft haar nu.
Zij kwam op zekere dag naar me toe om te vertellen dat degene die ik had aangenomen om haar werk uit handen te nemen, niet goed functioneerde. Ze kwam te laat, maakte fouten, klaagde de hele dag steen en been. Ik deed wat ik hoorde te doen. Ik luisterde goed, vroeg door, had een gesprek met de boosdoener, deed er een waarschuwing uit en ging weer op pad om mijn werk te doen. Soms was ik dagen achtereen weg.
"Coachend leidinggeven gaat over wakker zijn, vragen stellen, inleven en alert zijn."
Het tweede signaal van mijn assistente pakte ik op dezelfde manier op en het derde ook. En toen het vijfde gesprek kwam, zei mijn onvolprezen assistente: “Ik stap op als je dit niet oplost.” Toen had ze mijn volledige aandacht. Ik besefte dat ik haar met de shit had laten zitten. Ik had er immers zelf weinig last van, alle interne strubbelingen kwamen eerst bij mijn assistente. Het tweede of desnoods derde gesprek, was het moment geweest waarop ik had moeten doorpakken. In plaats daarvan liet ik het maar sudderen, terwijl ik ergens ook wel wist dat de gesprekken die ik met de betreffende dame had, niets opschoten.
Coachend leidinggeven gaat dan ook niet over pappen en nathouden. En ook niet over de narigheid op je team afschuiven. Het gaat over wakker zijn, vragen stellen, inleven en alert genoeg zijn om te weten wanneer je de manager, de coach, de inspirator of de leider moet zijn.
Rian van Straalen verzorgt bij SchoolvoorCoaching zowel de Leergang Coachend Leiderschap als de Leergang Coaching voor Professionals.