"Ben jij een goede vriend voor jezelf?"
Die vraag stel ik regelmatig aan mensen die ik coach. Een enkeling zegt ja, maar veruit de meeste mensen beantwoorden deze vraag met nee. Bij doorvraag geeft men vaak precies aan waar het aan schort: ‘Ik slaap te weinig,’ ‘Ik eet te ongezond,’ of: ‘Ik ben te kritisch naar mezelf.’
Een goede vriend(in) neemt je serieus, luistert naar wat je nodig hebt, houdt rekening met je gevoelens en spreekt je bemoedigend toe wanneer het tegenzit. Toch gaan we lang niet altijd zo met onszelf om. Zo kwam Marieke, een daadkrachtige vrouw van in de veertig, bij mij omdat ze ‘op haar tandvlees liep’. Ze stond onophoudelijk klaar voor haar gezin en het team waar ze leiding aan gaf. Dat ze geen goede vriendin voor zichzelf was, erkende ze meteen. En toch lukte het haar in eerste instantie niet dit te veranderen.
We onderzochten wat haar weerhield, waarbij ik haar vroeg een droom met mij te delen. In haar droom was Marieke met een onzekere vrouw die haar aandacht wilde. Ze probeerde van de vrouw weg te komen en was bang dat deze, net als zij, straks ook in de trein zou zijn, wat vervolgens ook het geval was. Marieke voelde zich geïrriteerd, maar besloot daar niks van te laten merken en deelde chocola uit aan de mensen in de treincoupé.
Haar droom toonde Marieke dat ze zich verzette en wegvluchtte van haar eigen gevoelens van onzekerheid. Deze gevoelens achtervolgden haar en wisten haar telkens te vinden, ook wanneer zij haar aandacht richtte op anderen. De droom liet zien welke gevoelens Marieke buitensloot en op welke wijze zij dit deed. Wanneer we gevoelens buitensluiten zijn we in gevecht met onszelf. Marieke was dit dus ook... tot het moment dat ze haar blik naar binnen richtte. Toen ze haar eigen gevoelens van onzekerheid toestond en niet langer verdrong, veranderde er iets in Mariekes beleving van zichzelf. Ze besefte: dit hoort ook bij mij en dat is oké! Het insluiten van wat zich innerlijk aandient, is dan ook wat een goede vriend(in) zijn voor jezelf betekent.
Staat er ook een innerlijk deel te kloppen op jouw deur? De psychologie van Jung biedt prachtige wegwijzers naar het insluiten van niet erkende gevoelens. Zo word je een goede vriend(in) voor jezelf.
Akke-Jeanne Klerk is leergangcoach en verzorgt de workshop De Praktische Jung bij SchoolvoorCoaching. Daarnaast is zij mede-eigenaar van Jung Platform.