Marja den Boer: Durven doen wat je raakt!


Marja den Boer: Durven doen wat je raakt!
Marja den Boer werkt voor trainings- en adviesbureau Ardis; daarnaast schrijft ze boeken en geeft ze workshops. SchoolvoorCoaching heeft haar uitgenodigd voor de Coach2meet dag op vrijdag 8 juni. Het thema: durf te doen wat je raakt. Samen met Fred Beekers helpt ze jouw om je bevlogenheid en impact te vergroten. Heb jij het kleine meisje of jongetje in jezelf de laatste tijd wel eens in de ogen gekeken?

Door Caroline LinssenDownload hier het artikel uit NRC.

 

Toen Marja den Boer nog als consultant organisaties analyseerde en adviseerde bij fusies, schrok ze van de ellende die ze tegenkwam. "Mensen die vaak jarenlang tegen hun zin in  ergens werken, conflicten die maar voortduren, bazen die hun personeel afblaffen en met deuren smijten," somt Marja op. "Een collega kreeg er zelfs een hartaanval van! Door deze ervaringen ging ik me meer op de 'zachte' kant richten, de onderstroom in de organisatie waar emoties en drijfveren liggen. En waar dus de echte veranderingen plaatsvinden."

 

Wat zijn jouw emoties en drijfveren?

"Persoonlijk had ik altijd al de behoefte om wat bij te dragen aan de samenleving. Ik raakte alleen gefrustreerd toen mij dat, als radertje in het grote geheel, niet lukte. Ik worstelde ermee hoe ik het toch voor elkaar kon krijgen. Er is genoeg gaande in de wereld om je zorgen over te maken, maar wat maakt nou dat sommige mensen in beweging komen en daadwerkelijk verandering realiseren? Waar komt hun bevlogenheid vandaan en hoe komt het dat ze effectief zijn in wat ze daarmee doen? Dus vanuit een soort jaloezie trok ik de stoute schoenen aan en zocht ik mijn rolmodellen op. Mensen als Robbert Dijkgraaf, Joop van den Ende en Neelie Kroes, die wat met hun bevlogenheid gedaan hebben en echt wat toevoegen. Die interviews staan in mijn boek 'Durven doen wat je raakt - 22 gesprekken over lef en bevlogenheid'."

 

Durven doen wat je raakt... Waarom zijn we daar zo bang voor?

"Omdat het vaak vraagt dat je van gebaande paden af gaat, en zekerheden loslaat. En je weet nog niet wat je terugkrijgt. Luisteren naar je hart heeft consequenties en die zijn onzeker; dat is spannend."

                                                                                   

Wat is het geheim van succesvolle bevlogenheid?

"Ik verwachtte niet dat er rode draden uit de gesprekken zouden komen. Het zou bij de één wel wilskracht zijn, en bij de ander geluk of zo. Maar het bleek dat je bij al die mensen juist hele duidelijk succesfactoren kon aangeven. Van die acht succesfactoren behandel ik er in de Coach2meet drie: verlangen, intuïtie en lef. Mijn conclusie is dat in de meeste geïnterviewden een brandend verlangen leeft dat verbonden was met hun levensverhaal. De Coach2meet is er dan ook op gericht eerst meer zicht te krijgen op jouw eigen verlangen: wat motiveert jou ten diepste? Uit mijn interviews bleek overigens ook dat bevlogenheid kan doorslaan naar bezetenheid. Om effectief te zijn zul je je bevlogenheid moeten doseren en compenseren. Dat doe je door je ambities bij te stellen, lichamelijk fit te zijn, je niet te veel af te zonderen en voldoende bij te tanken door te ontspannen."

 

Verlangen, intuïtie, lef. Daar draait het dus om?

"Dat zijn wel drie belangrijke begrippen als het gaat om bevlogenheid. Verlangen is waar je vandaan komt en wat je in beweging brengt, een soort van verliefdheid op waar je naartoe wilt. Intuïtie is je bron van wijsheid, de kennis die in je lijf ligt opgeslagen en je vertelt of je op het goede spoor zit. En uiteindelijk draait het om lef, om in beweging komen. En ja, dan zul je dus uit je comfort zone moeten komen en risico lopen. Als je geen enkel risico wilt nemen, wordt het heel lastig om iets met je bevlogenheid te doen en te realiseren wat je wilt.

In het realiseren van je verlangen zet je telkens kleine stapjes. Deze Coach2meet kan zo'n stap zijn. Misschien bedenk je na die dag wel: 'Ik ben nu al een jaar bezig met denkspelletje en illusies.' Dan heb je dus een schop onder je kont nodig. Neem je eigen signalen serieus, gun jezelf een reflectiedag, dat verrijkt je leven en dan zie je scherper wat je wilt. "

 

Hoe breng je dat over in de Coach2meet?

"Allereerst door kort iets te zeggen over bevlogenheid. En dan komt Fred Beekers zijn verhaal vertellen. Hij heeft Resto VanHarte opgericht, een keten van 25 restaurants in achterstandswijken, waar mensen die geïsoleerd zijn geraakt samen kunnen eten. Die restaurants zitten avond aan avond vol. Fred heeft Resto VanHarte opgericht omdat hij ooit zelf geïsoleerd is geweest en een grote woede voelde over het enorme isolement dat hij in de samenleving zag. Hij vertelt hoe het hem is gelukt om mensen samen aan tafel te krijgen.

Verder scherpen we met allerlei oefeningen ons verlangen aan, en werken we met intuïtie. We gaan de deelnemers ook lef ontlokken, maar ik verklap nog niet hoe. Het wordt in ieder geval 25% luisteren, 75% doen. En voor het ontdekken van je eigen bevlogenheid is het belangrijk dat je je plezier volgt, dus het wordt een leuke dag waar je blij van wordt."

 

Voor wie is de dag bedoeld?

"Als je je bevlogenheid, dat vuur vanbinnen, scherper wilt krijgen of verder aan wilt wakkeren. Als je tegen keuzes aanhikt, of als jouw verlangen te groot lijkt om in te geloven. Er moet wel een soort van ambitie in je zitten. Als alles oké is en je wilt totaal geen verandering, dan heb je er niet veel aan..."

 

Wat mis je als je niet aan jouw Coach2meet deelneemt?

"Dan geef je jezelf niet de gelegenheid om echt een keer diep in je hart te kijken en blijf je met een onvrede rondlopen die in je door zal blijven wroeten: 'Eigenlijk wil ik...' Ik denk dat je regelmatig het kleine jongetje of meisje in jezelf serieus moet nemen, dat geen kans heeft om te praten vanwege de waan van de dag en al die targets die gehaald moeten worden. Dat jongetje of meisje moet je diep in ogen kijken en vragen: 'Zijn we nog op het goede spoor?' Als het er wat bedremmeld bij zit en je doet er tijden niks mee, dan krijg je daar vroeg of laat last van."

  

Meer informatie over Marja den Boer en haar boek 'Durven doen wat je raakt' vind je op www.durvendoenwatjeraakt.nl.

Meer informatie over Resto Van Harte en Fred Beekers zie http://www.restovanharte.nl/over-van-harte/organisatie/165-interview

 

Samen met VistaNova organiseren we regelmatig "Durven doen wat je raakt" dagen.    
Op 6 juni 2014: Vergroot je bevlogenheid en impact. Lees meer en meld je aan >>